Dostęp do świeżych warzyw sezonowych jest ważnym czynnikiem wpływającym na nasze samopoczucie. Jednak z uwagi na zmienność pór roku dostęp do świeżych warzyw jest niemożliwy – w takiej sytuacji warto sięgnąć po warzywa mrożone. Jaka jest rzeczywista wartość mrożonych warzyw?
Zachowane składniki odżywcze
Eksperci są zgodni, że najskuteczniejszym sposobem zachowania wartości odżywczych warzyw jest ich mrożenie. Jest kilka technologii, a do najpopularniejszych zaleca się mrożenie kriogeniczne, fluidyzacyjne, techniką impingement. Każda z nich ma inaczej opracowany proces technologiczny.
Badania mrożonek firmy Oerlemans wykazały, że zostały one przygotowane w sposób, który gwarantuje minimalne straty wartości odżywczych (utrata witaminy C nie przekroczyła 30%, witamin z grupy B 20% a beta-karotenu 15%). Wykorzystywane w procesie przygotowywania żywności jesteśmy w stanie uzyskać doskonały smak i bogactwo wartości odżywczych. Nasza firma zaopatruje wiele podmiotów przetwarzających żywność w mrożone warzywa najwyższej jakości. Działamy na terenie Trójmiasta, województwa warmińsko-mazurskiego oraz Mazowsza.
Serdecznie zapraszamy do kontaktu.